Conform prevederilor legale în vigoare din Codul Fiscal, orice contribuabil, persoană fizică, poate direcționa 2% din impozitul pe venit, plătit statului, către ce organizație non-guvernamentală (asociatie, fundatie etc.) doreste. Practic în acest fel dvs. transmiteți statului modul în care doriți să fie cheltuită o parte din impozitul dvs. pe venit. Aceasta sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donație. Ea este o parte a bugetului de stat care este direcționata de catre fiecare cetatean in parte catre entitatea dorita de acesta ! Daca doriti ca, prin directionarea a 2% din impozitul pe care dumneavoastra l-ati platit statului pentru salariile din anul 2011, sa sprijiniti activitatea SRNP, completati si transmiteti, pana la data de 25 mai 2012, doar unul din cele doua documente de mai jos, in functie de situatia in care va incadrati:
1. DECLARATIA 230, “Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, reglementat prin OPANAF nr.52/2012 (descarca aici )- daca aveti doar venituri din salarii, citind cu atentie instructiunile de la final. Declaratia se refera la impozitul pe venit din 2011, conform fisei fiscale, stfel incat anul la care se face referire este 2011. Daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit puteti lasa casuta necompletata, ea urmand a fi calculata de catre organele fiscale.
2. DECLARATIA 200, “Declaraţie privind veniturile realizate din România”, reglementat prin OPANAF nr.52/2012 (descarca aici )- – daca aveti venituri din alte surse (profesii libere – din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii; activităţi comerciale – din fapte de comerţ, prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere, practicarea unei meserii, inclusiv din activităţi adiacente, precum şi venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente; drepturi de proprietate intelectuală – brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea ) citind cu atentie instructiunile de la final. Declaratia se refera la impozitul pe venit din 2011, conform fisei fiscale,a stfel incat anul la care se face referire este 2011. Daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit puteti lasa casuta necompletata, ea urmand a fi calculata de catre organele fiscale. Cei ce obtin pe langa salarii si alte venituri, vor completa formularul 200, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III “Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat”. Atentionare – termenul de depunere al formularelor menţionate pentru veniturile aferente anului 2011, este data de 25 mai 2012, inclusiv.